Scientific Conferences of Ukraine, Міжнародна науково-практична інтернет-конференція «Світові рослинні ресурси: стан та перспективи розвитку»

Font Size: 
Селекція кукурудзи в Україні для зрошуваних умов
Тетяна Марченко, Роман Сова, Тетяна Глушко

Last modified: 2017-05-10

Abstract


Україна на світовому ринку кукурудзи з кожним роком стає впливовішою і певним чином позначається на світових тенденціях галузі. Її територія характеризується вдалим географічним розташуванням відносно основних країн-імпортерів, а вітчизняне зерно кукурудзи користується все більшим попитом у зв’язку з порівняно нижчими цінами.

Національне виробництво кукурудзи за прогнозами на майбутнє зро статиме. Завдяки розвиненій генетиці та технології вирощування   14 можливо досягти успіху в здобутті високих рівнів урожайності. Кукурудза ґрунтовно зміцнилася як одна з основних зернових культур, активно використовуваних у харчовій, індустріальній, тваринницькій і медичній галузях [1−3].

Інститут зрошуваного землеробства – єдина науково-дослідна установа в Україні, де створюються гібриди кукурудзи в зрошуваних умовах. Гібриди кукурудзи, адаптовані до агроекологічних умов степової зони вирощування, здатні ефективно використовувати поливну воду, мінеральні добрива на формування одиниці врожаю. Нові високопродуктивні гібриди кукурудзи рекомендовані до вирощування в зрошуваних сівозмінах агроформувань України: Херсонської, Миколаївської, Одеської, Запорізької та Дніпропетровської областях.

У результаті наукових розробок створено морфо-фізіологічні та гетерозисні моделі гібридів кукурудзи для умов зрошення півдня України. і