Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ЕКЗОГЕННОГО ЕРИТРИТОЛУ НА БІОЛОГІЧНУ АКТИВНІСТЬ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН ACINETOBACTER CALCOACETICUS IMB B-7241
А. М. Воробей, Т. П. Пирог, Т. А. Шевчук

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Новим напрямом біотехнології, що інтенсивно розвивається останніми роками, є створення так званих інтегрованих біотехнологій, в яких одночасно з цільовим продуктом синтезуються інші практично цінні супутні метаболіти. Такі технології дозволяють провести один процес замість кількох, що однозначно є економічно вигідним. У попередніх дослідженнях було встановлено здатність ізольованого нами штаму Acinetobater calcoaceticus ІМВ В-7241 до одночасного синтезу біологічно активних  гіберелінів (ГК3 та ГК4) і поверхнево-активних речовин (ПАР) з антимікробною щодо фітопатогенних бактерій активністю. Реалізація такої  інтегрованої біотехнології дає змогу отримати комплексний мікробний препарат для подальшого його використання у рослинництві як рістстимулювальний і антимікробний засіб. Раніше було показано можливість підвищення ефективності інтегрованої технології в результаті збільшення концентрації гіберелінів, синтезованих A. calcoaceticus ІМВ В-7241 у комплексі з поверхнево-активними речовинами за рахунок внесення у середовище культивування продуцента еритритолу - попередника біосинтезу цих фітогормонів. Разом з тим біологічна активність поверхнево-активних речовин, як і інших вторинних метаболітів, може змінюватися у разі зміни умов культивування продуцента. Отже, немає гарантій того, що ПАР, синтезовані в умовах культивування, що забезпечують інтенсифікацію синтезу гіберелінів, будуть характеризуватися необхідною для практичного використання біологічною активністю.

Full Text: PDF