Наукові конференції України, Міжнародна науково-практична конференція «100 -річчя формування національних сортових рослинних ресурсів України»

Розмір шрифту: 
НОВІ ВИСОКОПРОДУКТИВНІ СОРТИ СОЇ ОДЕСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЇ
Г. Д. Лаврова, В. І. Січкар, В. М. Цапенко

Остання редакція: 2023-10-18

Тези доповіді


Соя є одною з найбільш поширених сільськогосподарських культур, яка у світовому землеробстві займає четверте місце після пшениці, кукурудзи і рису та перше серед зернобобових культур. Україна, за даними ФАО, входить до першої десятки країн-виробників сої у світі. Середня урожайність сої в нашій країні вища, ніж у середньому в Європі (2,6 т/га у 2021 році), а площі посіву в останні 6 років (2016–2021) стабільно знаходяться у межах 1,6–2,1 млн. га. Використання сої у продовольчих, кормових, технічних, медичних і фармацевтичних цілях вимагає створення спеціалізованих сортів з характерними ознаками, які залежать від сфери застосування сорту.

У результаті 40-річної роботи з соєю в Селекційно-генетичному інституті нами було створено і зареєстровано більше 30 сортів цієї культури.  До Державного реєстру занесено 12 сортів сої, які відзначаються підвищеною продуктивністю, білковістю насіння на рівні 39–42%, стійкістю до основних хвороб. Важливо зауважити, що і за оптимальних умов вирощування вони виділяються високим рівнем урожайності, яка сягає 3,4–3,8 т/га. Проте багато аспектів покращення господарсько цінних ознак ще вимагають вирішення. Перш за все це стосується підвищення адаптивного потенціалу культури, здатності протистояти різким змінам метеорологічних чинників та ефективно використовувати сприятливі фактори середовища.


Full Text: PDF