Наукові конференції України, IІІ міжнародна науково-практична конференція «Новітні агротехнології»

Розмір шрифту: 
Формування площі листкової поверхні гібридів сорго зернового залежно від елементів технології вирощування у Лісостепу України
Л. М. Карпук, О. С. Тітаренко

Остання редакція: 2022-09-29

Тези доповіді


Мета. Визначити закономірності формування площі листкової поверхні сорго зернового  в умовах нестійкого зволоження.

Методи. Польові, лабораторні. Дослідження проводили у 2019-2021 рр. в умовах Навчально-виробничого центру Білоцерківського національного аграрного університету та схема досліду передбачала внесення мікродобрив: Альфа-Гроу-Екстра 2 л/га (1 обробка 5 листків, 2 – 9 листків, 3 – викидання волоті); Інтермаг – Кукурудза, 2 л/га (1 обробка в фазі 5 листків, 2 та 3-тя – з інтервалом в 7 діб) та регуляторів росту: Регоплант, 50 мл/га в фазу 5 листків; Стимпо, 20 мл/га в фазу 5 листків.

Результати. У фазу виходу в трубку вищі показники площі листкової поверхні в гібриду Брігга були отримані за комбінованого застосування позакореневого підживлення мікродобривом Інтермаг – Кукурудза, 2 л/га (1 обробка в фазі 5 листків, 2 та 3-тя – з інтервалом в 7 діб) та регулятора росту Стимпо, 20 мл/га в фазу 5 листків – 38,5 тис. м2/га. Поєднання позакореневого удобрення Альфа-Гроу-Екстра 2 л/га (1 обробка 5 листків, 2 – 9 листків, 3 – викидання волоті) з регулятором росту Стимпо, 20 мл/га в фазу 5 листків сприяло формуванню площі листків на рівні 37,8 тис. м2/га. Аналогічно для гібриду Ютамі, застосування позакореневого удобрення Альфа-Гроу-Екстра 2 л/га (1 обробка 5 листків, 2 – 9 листків, 3 – викидання волоті) в поєднанні з Стимпо, 20 мл/га в фазу 5 листків сприяло формуванню вищої площі листків у рослин на рівні 41,6 тис. м2/га. У фазу викидання волоті кращі показники площі листків для гібриду Брігга забезпечувало позакореневе удобрення мікродобирвом Інтермаг – Кукурудза, 2 л/га в поєднанні з регулятором росту Регоплант, 50 мл/га в фазу 5 листків – 49,1 тис. м2/га. А для гібриду Ютамі ефективним агрозаходом було внесення Інтермаг – Кукурудза, 2 л/га  в композиції з Регоплант, 50 мл/га в фазу 5 листків або Стимпо, 20 мл/га в фазу 5 листків. Такі агрозаходи забезпечили розвиток площі листків в рослин на рівні 52,9 тис. м2/га, тоді як на чистому контролі всього 48,1 тис. м2/га.


Ключові слова


сорго зернове; мікродобриво; регулятор росту; площа листкової поверхні

Full Text: PDF