Наукові конференції України, ХІІІ МНПК «Селекція, генетика, сортовипробування та агротехнології культурних рослин: виклики та перспективи»

Розмір шрифту: 
СОЯ ЗВИЧАЙНА – ОВОЧЕВИЙ НАПРЯМ ВИКОРИСТАННЯ
Л. Г. Білявська, А. О. Діянова, Ю. В. Білявський

Остання редакція: 2025-05-05

Тези доповіді


Сою культурну вирощують у 91 країні, на площі близько 120 млн. га. Це 2/3 світових білкових добавок та 1/3 світової рослинної олії. Для забезпечення продовольчої незалежності і надійної безпеки населення України, соя культурна – має значний попит й актуальність. Насіння сої культурної (Glycine max (L.) Merrill) має високу харчову цінність (містить 30–45% білка, 13–26 жиру та 20–32% вуглеводів). Зерно характеризується низьким вмістом холестерину та високим вмістом цінної лінолевої кислоти. Створення та використання овочевих сортів має особливе значення та актуальність.

У світі глобальний дохід від веганського та вегетаріанського сектору складає близько 51 млрд. доларів. Тому, попит на овочеву сою поступово зростає. Журнал Economist спровістив, що 2019 рік вже був роком «веганства». Поки що, овочева соя та її перспективи в Україні викликає сумнів. Але, поступово серед населення зростає чисельність веганського сектору. Здорове харчування та можливість схуднути – викликає жвавий інтерес.


Full Text: PDF