Остання редакція: 2025-05-06
Тези доповіді
Багаторічні наукові дослідження та виробничий досвід свідчать про те, що в умовах степової зони одним із вирішальних чинників зростання урожайності озимих зернових культур є запаси продуктивної вологи в ґрунті. Вологістю ґрунту називають кількість води, яка міститься в ґрунтовому зразку і видаляється внаслідок висушування його до сталої маси при температурі 100–105°С. Вміст води в ґрунті – важливий фактор його родючості, який значною мірою визначає ефективність добрив, різних агротехнічних заходів, рівень розвитку біологічних процесів, росту і розвитку рослин. Тож за умов, коли в певний період вегетації опадів менше, ніж це потрібно рослинам, кожен елемент агротехніки має забезпечувати ефективне збереження вологи. І особливо це актуально для степового регіону України, зони нестійкого та недостатнього зволоження.