Наукові конференції України, ХІІІ МНПК «Селекція, генетика, сортовипробування та агротехнології культурних рослин: виклики та перспективи»

Розмір шрифту: 
ПЕРЕВІРКА ГЕТЕРОГЕННОСТІ КОЛЕКЦІЙНИХ ЗРАЗКІВ ПШЕНИЦІ ОЗИМОЇ ЗА АЛЕЛЯМИ ГЛІАДИНІВ І ГЛЮТЕНІНІВ
Є. В. Заїка, Н. О. Козуб, І. О. Созінов

Остання редакція: 2025-05-06

Тези доповіді


Запасні білки є основною білковою фракцією насіння, що синтезується під час його дозрівання разом з вуглеводами та ліпідами. Вони з’являються пізніше інших білків в онтогенезі та першими використовуються при проростанні для забезпечення росту молодої рослини. У пшениці такими білками є гліадини і глютеніни, які широко застосовуються в селекційних дослідженнях. Їх кодомінантність робить білкові маркери зручними для вивчення генетичного різноманіття, створення колекцій, збереження та використання рослинних ресурсів. У нашій роботі метою було виявлення наявності процесів зміни біотипного складу колекційних зразків пшениці озимої селекції ННЦ «Інститут землеробства НААН» та інших селекційних центрів.


Full Text: PDF