Розмір шрифту:
ДОБІР ПШЕНИЦІ М’ЯКОЇ ЯРОЇ НА ПОСУХОСТІЙКІСТЬ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ
Остання редакція: 2025-05-08
Тези доповіді
Пшениця яра – важлива страхова культура. На сьогодні потенційні можливості сучасних сортів даної культури коливаються в межах 7–8 т/га. За глобальних змін клімату існують прогнози збільшення тривалості посушливих періодів, що матимуть суттєвий вплив на формування рівня продуктивності пшениці. Створення посухостійких сортів, які здатні формувати достатній рівень продуктивності в умовах водного дефіциту, є актуальним у селекції пшениці. Ефективним методом визначення посухостійкості рослин на початкових етапах органогенезу є пророщування насіння на розчинах осмотиків. Метою роботи було визначити посухостійкість селекційних ліній пшениці м’якої ярої за пророщування насіння у розчині сахарози та виявити відмінності за масою 1000 зерен (МТЗ) після добору зразків у відкритому ґрунті. Дослідження проводили впродовж 2023, 2024 рр. у відділі біотехнології, генетики і фізіології Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН України в 15 ліній пшениці м’якої ярої конкурсного випробування лабораторії селекції ярої пшениці. За стандарт використовували сорт ‘Елегія Миронівська’.
Full Text:
PDF