Остання редакція: 2025-05-08
Тези доповіді
Пшениця яра – це злакова культура, зерно якої має високі хлібопекарські і круп’яні якості, містить більше білка, ніж зерно озимої пшениці. Зерно м’якої і твердої ярої пшениці має високий вміст білка (14–16%, 15–18%, відповідно) і клейковини – 28–40%. Борошно сильних сортів є поліпшувачем для слабких сортів при випіканні хліба. Зерно твердої ярої пшениці використовують для виробництва кращих сортів макаронів, вермішелі, манної крупи. Також пшениця яра є цінною страховою культурою для пересіву загиблих посівів пшениці озимої. Сучасні сорти пшениці ярої, за умови дотримання технології вирощування, можуть забезпечити урожайність 3,0–5,0 т/га і скласти конкуренцію озимим сортам. Тому одним із важливих елементів збільшення виробництва якісного зерна пшениці є підбір ярих сортів для конкретних ґрунтово-кліматичних умов.