Наукові конференції України, V МН-ПК молодих вчених «НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР"

Розмір шрифту: 
Озерненість колоса ячменю озимого залежно від технологічних чинників
Р. І. Климишена

Остання редакція: 2017-04-10

Тези доповіді


Відразу ж після переходу рослин від вегетативного розвитку до генеративного починає відбуватися поступова реалізація біопотенціалу важливого елемента врожайності – кількість зерен у колосі, від якого залежить майбутній урожай. Кількість зерен у колосі є складним біологічним елементом урожайності, який залежить від кількості колосків у колосі та кількості квіток колоса. Формування колоса розпочинається в період II та III етапів органогенезу, або аналогічно це період від початку кущіння до виходу в трубку. Саме в цей час рослини потребують вологи, температури, мінерального живлення, від яких залежить розвиток колоса. М. С. Савицкий зазначає, що нестача будь-якого з елементів живлення впливає на формування колоса. Наприклад, за відсутності таких елементів, як калій, азот, кальцій на початку фази кущіння утворення колосу не відбувається, менша кількість колосків утворюється й за нестачі фосфору. У проведених нами дослідженнях впродовж 2011–2013 рр. на дослідному полі філіалу кафедри селекції, насінництва і загальнобіологічних дисциплін Подільського державного аграрно-технічного університету ТОВ «Оболонь Агро» Чемеровецького району Хмельницької області встановлено, що озерненість колоса ячменю озимого сорту ‘Вінтмальт’ знаходилась у межах від 21,4 до 26,1 шт. й залежала від застосування мінеральних добрив та норм висіву насіння. В середньому по досліду їх кількість становила 23,9 шт.

Full Text: PDF