Розмір шрифту:
Композиції фунгіцидів та елементів живлення для захисту пшениці озимої від фузаріозу
Остання редакція: 2017-04-10
Тези доповіді
Озима пшениця є основним продуктом харчування у 43 країнах світу. В Україні, серед зернових культур, пшениця озима за посівними площами займає перше місце та є головною продовольчою культурою (Моргун В. В., 2010, ФАО, 2015). Фузаріоз колосу (Fusarium spp.) є одним із найнебезпечніших захворювань пшениці. Окремими роками інтенсивний розвиток збудника призводив до значних втрат якості врожаю (Гагкаева Т. Ю., Гаврилова О. П., Левитин М. М., Новожилов К. В., 2011; Hideo Ishii, Derek William Hollomon, 2015; Prandini A., Sigolo S., Filippi L., Battilani P., Piva G., 2009). Наприклад, в Україні в 2012 та 2015 роках втрати врожайності пшениці озимої досягали 15 %. Ураження рослин відбувається за множинними механізмами. Наслідком ураження фузаріозом може бути повна втрата схожості зерна та його якості (Hertz M., Jensen I. R., Jensen L. O., Thomsen S. N., 2016).
Full Text:
PDF