Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ОСОБЛИВОСТЕЙ ГІБРИДУ І УМОВ ЗБЕРІГАННЯ НА ЗБЕРЕЖЕНІСТЬ ЯКІСНИХ ПОКАЗНИКІВ НАСІННЯ СОНЯШНИКУ
А. В. Бобер, І. Р. Солонько, І. А. Бобер

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Однією з основних олійних культур світового землеробства є соняшник. З розвитком ринкових відносин попит на соняшник та продукти його переробки значно зріс як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, ціни на насіння підвищились, що зробило цю культуру однією з найбільш рентабельних. Її валовий збір складає понад 10,0 млн т. Переробити такий об’єм відразу не є можливим. Тому для збереження якості насіння необхідно вдосконалювати технологію первинної обробки та технологію зберігання. Для сучасного виробництва соняшнику, необхідно обирати гібридне насіння, що несе в собі гарну якість та високу продуктивність. Під час зберігання життєдіяльність насіння соняшнику змінюється в порівнянні з первинними якісними показниками, через фізіологічні процеси, що змінюють технологічні показники якості та втрачається маса. Через це питання збереженості якісних показників насіння соняшнику залежно від особливостей гібриду і умов зберігання є доволі актуальною темою сьогодення.

Метою досліджень було дослідити вплив особливостей гібриду і умов зберігання на динаміку якісних показників насіння соняшнику.

Дослідження проводилися протягом 2022–2023 рр. у ННВЛ «Переробки продукції рослинництва» кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б. В. Лесика НУБіП України із насінням соняшнику гібридів ‘Суміко’, ‘Сузука’, ‘Субаро’, ‘Суомі’, ‘Суматра’. Насіння соняшнику досліджуваних гібридів зберігали за двох температурних режимів: 1. Зберігання у зерносховищі з нерегульованим t режимом (контроль); 2. Зберігання в охолодженому стані (t0 +5°C). Тривалість зберігання насіння соняшнику становила 12 місяців. Показники якості в насінні визначали перед закладанням на зберігання та у визначені програмою досліджень терміни під час зберігання.


Full Text: PDF