Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
СТАБІЛЬНІСТЬ ВРОЖАЮ ТА АДАПТИВНІСТЬ СОРТІВ КАРТОПЛІ ПРИ ДИНАМІЧНИХ ПІДКОПУВАННЯХ В УМОВАХ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ
Н. В. Писаренко, Н. А. Захарчук

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


На сьогодні галузь картоплярства стикається з серйозними викликами, спричиненими сильними абіотичними стресами. Прогнози щодо глобального потепління змушують науковців досліджувати стабільність врожаю та адаптивність сортів картоплі в умовах динамічних підкопувань і абіотичних стресів впродовж вегетаційного періоду. Створення нових інноваційних сортів, стійких до впливу несприятливих умов, є надзвичайно важливою складовою для забезпечення конкурентоспроможного виробництва в умовах зростаючої кліматичної нестабільності.

Дослідження проводили в 2022–2024 рр. у польовій сівозміні лабораторії селекції та насінництва картоплі Поліського дослідного відділення Інституту картоплярства НААН. Ґрунти дослідної ділянки – дерново-слабопідзолисті, глинисто-піщані, сформовані за рахунок піску та глинистого піску. Технологія вирощування картоплі відповідала стандартам, прийнятим для даної зони, і включала оптимальні дози мінеральних добрив, своєчасне виконання агротехнічних заходів та застосування методів захисту рослин від хвороб і шкідників. Предметом досліджень слугували сорти картоплі різних груп стиглості: ранньостиглі (‘Тирас’, ‘Серпанок’, ‘Взірець’, ‘Радомисль’, ‘Слаута’), середньоранні (‘Межирічка 11’, ‘Партнер’, ‘Опілля’, ‘Світана’, ‘Фанатка’) та середньостиглі (‘Базалія’, ‘Мирослава’, ‘Житниця’, ‘Іванківська рання’, ‘Авангард’, ‘Альянс’, ‘Роставиця’, ‘Джавеліна’, ‘Лєтана’). Приріст урожаю бульб сортів картоплі визначали за допомогою динамічного підкопування 10 кущів на 65–й та 80–й дні після садіння. Облік урожаю аналізували ваговим методом.


Full Text: PDF