Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
СОРТИ ЯЧМЕНЮ ЗВИЧАЙНОГО ЯРОГО ТИПУ РОЗВИТКУ – ЗАПОРУКА ВИСОКОГО І СТАБІЛЬНОГО УРОЖАЮ
Л. В. Худолій, Б. М. Макарчук, В. В. Петренко

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Ячмінь звичайний (Hordeum vulgare L.) належить до найбільш поширених сільськогосподарських видів у світовому землеробстві, який вирощують ще з доісторичних часів. У світовій структурі посівних площ ячмінь звичайний займає четверте місце після пшениці м’якої, рису посівного та кукурудзи звичайної. В Україні за цим показником він поступається лише пшениці м’якій озимого типу розвитку. Таке широке розповсюдження ячменю звичайного пов’язане з його універсальним використанням.

Моніторинг ринку сортів і насіння зернових показує, що потреба перевищує виробництво. Зерно ячменю звичайного є основною сировиною для солодової промисловості (пиво, віскі, мальтекстракти). Він є однією з основних зернофуражних культур, оскільки має більш збалансований амінокислотний склад у порівнянні з іншими злаками та придатний для годівлі майже усіх сільськогосподарських тварин. Ячмінь звичайний ярого типу розвитку відіграє важливу роль у зерновому балансі України, оскільки він є культурою багатоцільового призначення.

Загальна потреба держави в зерні ячменю звичайного значно перевищує рівень сучасного виробництва, тому особлива увага приділяється створенню нових сортів цієї культури, що може забезпечити 30–35% приросту валового збору зерна.


Full Text: PDF