Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
АСОРТИМЕНТ CUCURBITA PEPO VAR. GIRAUMONTIA FILOV ПРИДАТНИЙ ДЛЯ ПОШИРЕННЯ В УКРАЇНІ: СОРТОВІ ВЛАСТИВОСТІ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ
С. С. Коляденко, Н. О. Сиплива, А. О. Гайдай

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Cucurbita pepo var. giraumontia Filov – є кущовим різновидом твердошкурого гарбуза і належить до родини Гарбузові. Це овоч із довгастими плодами жовтого, зеленого, білого або чорно-зеленого кольору з ніжною м’якоттю, який вживають у їжу в сирому, смаженому, тушкованому, маринованому і консервованому вигляді. За кількістю корисних властивостей, кабачок можна порівняти з огірком або зеленим листковим салатом. У кабачках міститься велика кількість мінеральних солей, які надзвичайно важливі для підтримання хорошого обміну речовин в організмі. До його складу входять солі фосфору, калію, кальцію та магнію, а також невелика кількість заліза, натрію та сірки. Присутність у кабачках вітаміну С, каротину, вітамінів В1, В2 та нікотинової кислоти характеризують цей овоч виключно з позитивного, для здоров’я людини, боку та демонструють безсумнівну користь кабачків. Розповсюдженість даної культури спричинена дієтичними властивостями та національними особливостями харчування. Особливу увагу слід приділити саме рослинам, що широко культивуються та використовуються у народній медицині та сільському господарстві і мають багату сировинну базу. Кабачок використовуються у народній медицині з лікувальною метою, а також у різних галузях промисловості та народному господарстві.

Метою наших досліджень було проаналізувати та узагальнити сучасний сортимент кабачка, придатний для вирощування в різних ґрунтово-кліматичних зонах України. Визначити сортові особливості кабачка та їх продуктивність.


Full Text: PDF