Остання редакція: 2024-10-07
Тези доповіді
В Україні вирощують понад 100 видів овочевих рослин. Найпоширенішими з них є приблизно 20, представлені такими родами, як капуста, помідор, перець, огірок, цибуля, салат тощо. Сорти овочевих вирощують розсадним і безрозсадним способами. Це пов’язано з прискоренням або сповільненням періоду плодоношення на 15–30 діб і більше залежно від виду та агрокліматичної зони.
Розсадний і безрозсадний способи мають свої переваги й недоліки та залежать від біологічних особливостей виду й умов вирощування.
Переваги безрозсадного способу вирощування овочевих рослин:
- відсутність витрат на будівництво споруд закритого ґрунту й на створення мікроклімату та догляду за розсадою;
- проникнення кореневої системи рослин на глибину 1,5–2,0 м та, як наслідок, їхнє ліпше забезпечення вологою у літній період та зменшення кількості поливів.
Недоліки безрозсадного способу вирощування овочевих рослин:
- пізніше вступання рослин у фазу плодоношення;
- збільшення витрат на догляд за рослинами (проріджування, формування густоти) та на боротьбу з хворобами і шкідниками в першій половині вегетаційного періоду.
Переваги розсадного способу:
- розвиток кореневої системи рослин в орному шарі ґрунту, найбільш багатому на поживні речовини (втім гірше забезпечення рослин вологою);
- на 15–30 днів швидше вступання рослин у плодоношення;
- зменшення витрат на боротьбу зі шкідниками;
- добір ліпше розвинених і неуражених хворобами та шкідниками рослин.