Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
СПОСОБИ ВИРОЩУВАННЯ СОРТІВ БОТАНІЧНИХ ТАКСОНІВ ГРУПИ ОВОЧЕВИХ
Н. В. Лещук, А. І. Бойко, А. І. Сидорчук

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


В Україні вирощують понад 100 видів овочевих рослин. Найпоширенішими з них є приблизно 20, представлені такими родами, як капуста, помідор, перець, огірок, цибуля, салат тощо. Сорти овочевих вирощують розсадним і безрозсадним способами. Це пов’язано з прискоренням або сповільненням періоду плодоношення на 15–30 діб і більше залежно від виду та агрокліматичної зони.

Розсадний і безрозсадний способи мають свої переваги й недоліки та залежать від біологічних особливостей виду й умов вирощування.

Переваги безрозсадного способу вирощування овочевих рослин:

-          відсутність витрат на будівництво споруд закритого ґрунту й на створення мікроклімату та догляду за розсадою;

-          проникнення кореневої системи рослин на глибину 1,5–2,0 м та, як наслідок, їхнє ліпше забезпечення вологою у літній період та зменшення кількості поливів.

Недоліки безрозсадного способу вирощування овочевих рослин:

-          пізніше вступання рослин у фазу плодоношення;

-          збільшення витрат на догляд за рослинами (проріджування, формування густоти) та на боротьбу з хворобами і шкідниками в першій половині вегетаційного періоду.

Переваги розсадного способу:

-          розвиток кореневої системи рослин в орному шарі ґрунту, найбільш багатому на поживні речовини (втім гірше забезпечення рослин вологою);

-          на 15–30 днів швидше вступання рослин у плодоношення;

-          зменшення витрат на боротьбу зі шкідниками;

-          добір ліпше розвинених і неуражених хворобами та шкідниками рослин.


Full Text: PDF