Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ДОСХОДОВИХ І ПІСЛЯСХОДОВИХ ГЕРБІЦИДІВ НА ФОРМУВАННЯ ВИСОТИ РОСЛИН СОЇ
О. В. Мостипан, М. Б. Грабовський, І. В. Лабунський

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Висота рослин є основним чинником, що формує вертикальну структуру агрофітоценозів та визначає його повітряний та світловий режим. Стійкість рослин до вилягання та висота прикріплення бобів – характеристики рослин, що тісно корелюють із висотою рослин і розглядаються як фактори, що впливають на формування майбутньої врожайності сої. Висота рослини контролюється як генетичними факторами, так і факторами навколишнього середовища.

Оптимальна висота для сучасних комерційних сортів сої становить 70–90 см, що часто призводить до зниження врожайності культури. Тому ідеальна архітектура посівів сої часто залежить від відповідної висоти рослин, що потрібно враховувати при створенні нових високоврожайних сортів.

Метою досліджень було визначення формування висоти рослин сої залежно від застосування досходових і післясходових гербіцидів.

Дослідження проводилися в 2021–2023 рр. в умовах ТОВ «Саварське» Обухівського району Київської області. Схема досліду. Фактор А. Сорти сої. 1. ‘Ауреліна 2’. ‘ЕС Командор 3’. ‘ЕС Навігатор’. Фактор В. Гербіциди. 1. Контроль (обробка водою) 2. ‘Примекстра TZ Голд’ 500 sc, к. с. (4,5 л/га), до появи сходів культури 3. ‘Фронтьєр Оптіма’ (1,2 л/га) + ‘Стомп 330’ (5 л/га), до появи сходів культури 4. ‘Базагран’ (3 л/га) + ‘Фюзілад Форте 150 ЕС’, к. е. (1 л/га) у фазі 4–5 листків культури 5. ‘Корум’ (2 л/га) + ‘Ачіба’ (2 л/га), у фазі 2-4 листки культури. Загальна площа елементарної ділянки – 144 м2, облікової – 120 м2.


Full Text: PDF