Наукові конференції України, VІ Міжнародна науково-практична конференція «СВІТОВІ РОСЛИННІ РЕСУРСИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ»

Розмір шрифту: 
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ СОРТО-ПІДЩЕПНИХ КОМБІНУВАНЬ ПЕРСИКА (PERSICA VULGARIS MILL.)
Л. О. Барабаш, Д. Ю. Натальчук

Остання редакція: 2024-10-07

Тези доповіді


Персик – одна з найбільш популярних і поширених у світі кісточкових культур. Його плоди споживають насамперед свіжими, а також сушать, консервують, заморожують, виготовляють з них джеми і варення. Так, за даними Продовольчої та сільськогосподарської організації (FAO) площі під насадженнями цієї культури у світі з 2012 по 2022 рік залишались майже незмінними (близько 1,5 млн га), тоді як валове виробництво плодів зросло за рахунок підвищення урожайності на 24%, досягнувши 26,3 млн т. Лідером у його вирощуванні є Китай, який за вказаний період виробляв у середньому 15,4 млн т на рік, а у 2022 році збільшив цей показник до 16,8 млн т. Також значна кількість персиків вирощується в Італії (1,2 млн т), Туреччині (1 млн т), Греціі (895 тис. т), Іспаніі (871 тис. т), США (666 тис. т), Ірані (577 тис. т). Україна виробляла 21 тис. т плодів у середньому за цей період.

Культура персика в Україні почала розвиватися з кінця 40-х років XX століття. Основними зонами його вирощування були Крим, західний, центральний і південий Степ та Закарпаття, декультивувались переважно сорти західноєвропейського походження. У 1998 році площі під насадженнями персика досягли найвищого значення 20,5 тис. га, водночас рівень їх продуктивності був низьким (1,5 т/га). У подальшому площі зменшилися до 3,3 тис. га у 2018 р. та 1,5 тис. га у 2023 р., що значною мірою повʼязано з анексією Криму та окупацією південних областей України. У 2018–2023 рр. валовий збір плодів становив 26,4–11,2 тис. т, урожайність 8,0–8,5 т/га.

Невисока урожайність частково пояснюється впливом негативних погодних умов, які провокують періодичність у плодоношенні, а також низькою адаптивною здатністю як сортів, так і підщеп до умов перезимівлі. Для вирішення цієї проблеми в Інституті садівництва НААН була проведена цільова програма по селекції на зимостійкість, в результаті чого було отримано низку сортів персика, які забезпечують високі і сталі врожаї в умовах центрального, західного та північного Лісостепу України. Таким чином, створюються передумови для розвитку інтенсивної культури персика у цих регіонах.


Full Text: PDF