Розмір шрифту:
Ураження хворобами смородини чорної (RiIbes nigrum 1.)
Остання редакція: 2017-06-19
Тези доповіді
Смородина чорна є однією з найбільш поширених ягідних культур у світовому виробництві ягід. Вона має високий потенціал адаптивності, продуктивності, технологічності, є цінною харчовою ягодою, що забезпечує економічно вигідні умови як для її промислового виробництва, так і аматорського садівництва. Однак одержанню високих і сталих урожаїв культури перешкоджає комплекс хвороб. З метою визначення впливу мульчування та зрошення на рівень уражуваності насаджень смородини чорної хворобами у 2010-2015 рр. нами проводилися дослідження у відділі генетичних ресурсів та селекції ягідних, горіхоплідних та малопоширених культур Інституту помології ім. Л.П. Симиренка НААН України. Об’єкт досліджень - сорти смородини чорної Пам’ять Правика (к), Минай Шмирьов, Муза, Мелодія, різні види мульчуючих матеріалів. Схема садіння рослин - 3 х 0,75 м (4444 шт./ га). Повторність досліду - триразова. Варіанти мульчування: чорний пар (контроль), тирса, солома, плівка поліетиленова, агроволокно (темного забарвлення), хвоя. У кожному повторенні висаджено по 7 рослин смородини чорної. Ґрунт у міжряддях утримувався під чорним паром, було використано краплинне зрошення. Дослід закладено навесні 2009 р.
Full Text:
PDF