Наукові конференції України, МНПК «Професор С.Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки»

Розмір шрифту: 
Вміст крохмалю під час зберігання в зерні кукурудзи, вирощеному за різних систем землеробства та основного обробітку ґрунту
А. В. Бобер, О. А. Левчук

Остання редакція: 2017-06-19

Тези доповіді


Потребу людини у вуглеводах (55% раціону) забезпечує продукція рослинництва, переважно у вигляді крохмалю та цукрів. Вуглеводи - основний опірний матеріал рослинного світу (груба клітковина) та запасні речовини (переважно крохмаль, цукор тощо), для людини - основний енергетичний матеріал. Їх значення, як джерела енергії, визначається здатністю окислюватись в організмі людини як аеробним, так і анаеробним шляхом. За умов фізичної праці людині необхідна підвищена норма вуглеводів. Відомо, що крохмаль є основною біохімічною складовою зерна кукурудзи. Вміст його коливається в межах 65-75% і становить більше третини зернівки. Під час зберігання крохмаль витрачається на дихання, для підтримання життєдіяльності насінини. Від величини його втрат залежить тривалість зберігання зерна та можливість використання його на певні цілі. Під час зберігання кукурудзи відбуваються складні біохімічні процеси, що зумовлюють життєдіяльність зерна кукурудзи, а також мікроорганізмів та шкідників. Основна задача сільськогосподарського виробництва полягає не лише в отриманні високих та стійких врожаїв зерна, але й в забезпеченні найкращих його технологічних властивостей. Без сумніву, у процесі післязбирального дозрівання і тривалого зберігання відбуваються зміни біохімічного складу зерна. Тому вивчення та збереження кількісного співвідношення речовин, що входять до складу зерна кукурудзи, має велике значення

Full Text: PDF