Наукові конференції України, МНПК «Професор С.Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки»

Розмір шрифту: 
Сортовий потенціал Avena nuda L. в Україні
М. О. Гненна, Н. О. Сиплива

Остання редакція: 2017-06-19

Тези доповіді


Avena nuda L. (овес голозерний) - сільськогосподарська культура, яка характеризується низьким вмістом цукру, підвищеним вмістом білка та високою поживністю, відповідно й високою енергетичною цінністю. Це один з найпопулярніших продуктів харчування для сучасних людей. Овес голозерний вирощується для використання як на зернові, так і на фуражні цілі. Для фуражних і продовольчих цілей овес голозерний використовуэться без попередньої доробки, що знижує витрати і вартість виробництва [1]. Овес голозерний має у своєму складі натуральні консерванти і антиоксиданти, тому борошно вівса використовується для випікання хліба, природного консервування молока, сухого молока, вершкового масла, ковбас, морозива, рибного жиру, оливкової олії, бекону, сала, мороженої риби і заморожених напівфабрикатів. На основі вівса виготовляються також деякі сорти пива. Вівсяні екстракти використовуються як альтернатива желатину для потовщення і стабілізації агента морозива, соусів і салатів [6]. У процесі переробки вівса голозерного дуже високий вихід готової продукції (до 95%), що пов’язано з відсутністю у зерні квіткових плівок [4].

Full Text: PDF