Наукові конференції України, МНПК «Професор С.Л. Франкфурт (1866-1954) – видатний учений-агробіолог, один із дієвих організаторів академічної науки»

Розмір шрифту: 
Порівняльний аналіз гранулометричного складу крохмалю зразків тритикале озимого
В. М. Стариченко, О. М. Корягін, Д. С. Шляхтуров, Л. М. Голик, І. І. Клименко

Остання редакція: 2017-06-20

Тези доповіді


Розв’язання проблеми щодо підвищення ефективності виробництва біоетанолу шляхом селекційного вдосконалення тритикале озимого сьогодні є актуальним завданням. Реалізація його дасть можливість розширити й удосконалити сировинну базу для забезпечення в найближчому майбутньому конкретних змін у біоенергетиці України.

Крохмаль зерна - основний продукт, що під дією гідролітичних ферментів трансформується в етанол. Тому одним з найважливіших показників для сортів спиртодистилятного напряму використання зерна повинен бути високий вміст крохмалю та його якісний склад. Одним з найголовніших показників є розмір та форма крохмальних гранул. Розмір і форма гранул тритикале і пшениці подібні між собою і складають від 24 до 35 мкм. Дрібні гранули крохмалю порівняно з великими характеризуються більшою площею поверхні на одиницю маси. Такий тип гранул легше піддається механічному руйнуванню у процесі розмелу, що, своєю чергою, збільшує площу реагування з ферментами на шляху перетворення крохмалю в біоетанол.


Full Text: PDF