Остання редакція: 2017-06-20
Тези доповіді
Розв’язання проблеми щодо підвищення ефективності виробництва біоетанолу шляхом селекційного вдосконалення тритикале озимого сьогодні є актуальним завданням. Реалізація його дасть можливість розширити й удосконалити сировинну базу для забезпечення в найближчому майбутньому конкретних змін у біоенергетиці України.
Крохмаль зерна - основний продукт, що під дією гідролітичних ферментів трансформується в етанол. Тому одним з найважливіших показників для сортів спиртодистилятного напряму використання зерна повинен бути високий вміст крохмалю та його якісний склад. Одним з найголовніших показників є розмір та форма крохмальних гранул. Розмір і форма гранул тритикале і пшениці подібні між собою і складають від 24 до 35 мкм. Дрібні гранули крохмалю порівняно з великими характеризуються більшою площею поверхні на одиницю маси. Такий тип гранул легше піддається механічному руйнуванню у процесі розмелу, що, своєю чергою, збільшує площу реагування з ферментами на шляху перетворення крохмалю в біоетанол.