Розмір шрифту:
Компостування органічної речовини за участі агрономічно цінних мікроорганізмів
Остання редакція: 2017-06-25
Тези доповіді
Як відомо, інтенсивне застосування добрив і пестицидів у сільськогосподарському виробництві забезпечило значне підвищення урожайності культурних рослин як у нашій країні, так і за кордоном. У той же час, надмірне використання агрохімікатів та незбалансоване живлення рослин знижує якість рослинницької продукції, а неправильне зберігання та застосування хімічних речовин призводить до забруднення довкілля. У зв’язку з цим виникає необхідність пошуку альтернативних засобів забезпечення культурних рослин елементами живлення та підвищення урожайності. Особливої уваги заслуговує використання компостованої органічної речовини. Позитивний вплив компостів проявляється не лише в тому, що вони сприяють накопиченню в ґрунті гумусу. За їх системного використання покращуються фізико-хімічні властивості ґрунтів: збільшуються запаси поживних речовин, знижується кислотність, покращується агрегатний склад, що позитивно позначається на продукційному процесі сільськогосподарських культур. З компостами також вноситься значна кількість корисних мікроорганізмів. При цьому надзвичайно бажаним є отримання компостів із запрограмованими характеристиками, в т. ч. і за показником складу угруповань мікроорганізмів. Перспективним вбачається створення технологій компостування органічної речовини за участі інтродукованих до компостних сумішей агрономічно корисних мікроорганізмів. По суті, такі компости можуть бути своєрідними мікробними препаратами комплексної дії. Важливими у цьому відношенні є мікроміцети роду Trichoderma.
Full Text:
PDF