Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Молекулярно-генетичний поліморфізм генів Foc-1-6 нуту звичайного та домени їх продуктів
А. М. Венгер, О. О. Колесник, Н. Е. Волкова

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Серед біотичних обмежень, що впливають на виробництво нуту, фузаріозне в'янення (Fusarium wilt), викликане Fusarium oxysporum f. sp. ciceris, є основним захворюванням, що знижує врожай до 90 %. Визначено гени (кластери генів) стійкості нуту до F. oxysporum f. sp. ciceris: Foc-1, Foc-2, Foc-3, Foc-4, Foc-5 (Chaudhary et al., 2013) та розроблено / валідовано молекулярні маркери (Padaliya et al., 2013; Sabbavarapu et al., 2013; Ahmad et al., 2014; Barman et al., 2014; Varshney et al., 2014).

В Україні дослiджено in vivo успадкування стiйкостi до патогенних мiкромiцетiв F. oxysporum f. sp. ciceris рослин нуту (сорти Розанна і Тріумф) наступного поколiння, отриманих з насiння рослин першого поколiння, якi в процесi онтогенезу оброблялись на iнфекцiйному фонi регуляторами росту Бiолан, Регоплант та Стiмпо (Циганкова, 2012).

За морфофiзiологiчними показниками виявлено гетерозисподiбний ефект стiйкостi до патогенiв у дослiджуваних проросткiв нуту. За допомогою молекулярно-генетичного аналiзу з використанням методу дот-блот-гiбридизацiї встановлено iстотну рiзницю у вiдсотку гомологiї Проте молекулярно-генетичний поліморфізм та об’ємна структура продуктів даних генів визначена не повністю.

Метою дослідження було визначити поліморфізм та домени продуктів генів Foc-1, Foc-2, Foc-3, Foc-4, Foc-5, Foc-6 біоінформатичними методами.


Full Text: PDF