Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Расовий склад Blumeria graminis (DC) speer f. sp. tritici в степу України та ефективність Pm-генів (2015-2017 рр.)
К. П. Терновий, Н. І. Сауляк, В. А. Трасковецька, Г. В. Бесараб

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


В інтегрованій системі захисту пшениці від хвороб, враховуючи й  борошнисту росу, основним дієвим заходом  захисту є створення та вирощування у виробництві  генетично захищених сортів. Основу стійкості пшениці до патогенів  складають ефективні гени так званої  расоспецифічної стійкості – Pm, Lr, Yr, Sr, Bt, Ut, Stb, Fhb та ін. Нажаль,  стійкість пшениці до патогенів з часом втрачається. Причиною втрати стійкості є формування  в популяціях патогенів вірулентних, агресивних рас, котрі можуть долати стійкість.

З метою  своєчасного виявлення небезпечних рас та пошуку пшениць з ефективними генами стійкості вкрай необхідно здійснювати постійний моніторинг складу популяції, що й  проводиться у відділі фітопатології та ентомології СГІ-НЦНС. У наявній публікації  наведено  результати дослідження складу популяції збудника борошнистої роси пшениці (Blumeria graminis (DS) speer f. sp. tritici), що спостерігався на півдні України (Одеська обл. та ін.) протягом 2015 – 2017 рр.


Full Text: PDF