Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Калюсогенез та регенерація рослин пшениці м’якої озимої в ембріокультурі in vitro за умов холодової обробки
М. С. Бойко

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Пшениця м'яка озима – одна з найбільш цінних продовольчих культур у світі, що має велике значення для вітчизняної економіки. Однак збільшення виробництва зерна стримується недостатньою стійкістю сортів до несприятливих умов. Одним з біотехнологічних прийомів, що дозволяють швидше отримувати стійкі сорти, є використання клітинної селекції.

У 2016-2017 році нами були проведені дослідження з вивчення впливу знижених позитивних температур на калюсогенез та регенерацію пшениці м’якої озимої в культурі незрілих зародків in vitro. Були проаналізовані сорт вітчизняної селекції ‘Вікторія’, іноземні сорти (‘Lavantus’, ‘070028s24’, ‘114013’, ‘Alhambra’ та ‘Estida’) та їхні прості гібриди.

Як відомо, процеси калюсогенезу та регенерації у культурі in vitro у значній мірі залежать від генотипу та складу поживного середовища. Калюсні культури, отримані у 2016 році, більшу частину експерименту культивували на середовищах з додаванням 2 мг/л 2,4-Д. Спостерігали активний приріст калюсів, але вихід регенерантів був незначним як для культури зрілих, так і для культури незрілих зародків. Для більшості варіантів експерименту був досить високим відсоток ризогенезу (в середньому 39,8±2,6%). Це дозволило припустити, що використані для культивування калюсу поживні середовища містили

Full Text: PDF