Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Створення ліній аналогів сучасних сортів м’якої та твердої пшениці за генами ортологічної серії Ppd-1
М. О. Зеленченко, І. А. Балашова, В. І. Файт, І. О. Швець

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Різноманіття за реакцією на тривалість освітлення (фотоперіод) контролюється трьома генами Ppd-A1, Ppd-B1, Ppd-D1. Зниження чутливості до тривалості дня обумовлено присутністю домінантних алелів генів Ppd, а сильна реакція на фотоперіод характерна для генотипів з наявністю тільки рецесивних алелів всіх трьох генів.

Використання сучасних методів ДНК аналізу для ідентифікації генів Ppd-1 дозволило з’ясувати, що слабка фотоперіодична чутливість сучасних озимих сортів Triticum aestivum обумовлена присутністю в їхніх генотипах домінантного алелю Ppd-D1a. При цьому впровадження домінантного алелю Ppd-D1а у селекцію відбувалося у південному регіоні (Одеса) в 60-70-ті роки минулого сторіччя та значно пізніше і повільніше у інших селекційних установах центру та сходу країни.      Лише у чотирьох озимих сортів: Бригантина, Сміла, Експромт та Полянка, додатково до алелю Ppd-D1a в генотипі присутній домінантний алель Ppd-B1c. Генотипів носіїв алелю Ppd-B1a або домінантних алелів гену Ppd-А1 у вивченій вибірці озимих сортів України виявлено не було. На основі аналізу родоводів можна стверджувати, що більш імовірною причиною відсутності вказаних алелів у пулі озимих сортів є не використання відповідних донорів у селекційних програмах. В той же час у вибірці ярих сортів м’якої пшениці ідентифіковано генотипи – носії одночасно двох домінантних алелів Ppd-D1a Ppd-B1a, а серед ярих сортів виду Triticum durum – поодинокі генотипи моногенно домінантні за алелями Ppd-A1a.2 або Ppd-A1a.3.


Full Text: PDF