Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Аналіз поліморфізму міжмікросателітних послідовностей ДНК колекції сортів і гібридів F1 кабачка (Cucurbita pepo L.)
С. І. Кондратенко, М. М. Ланкастер, О. В. Сергієнко

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Кабачок (Cucurbita pepo L.) є овочевою культурою роду Cucurbitaceae, яку широко використовують в усьому світі для дієтичного і дитячого харчування, як сировину для консервної промисловості, у кормових і лікувально-профілактичних цілях. Збільшення сортименту культури сьогодні залежить від успіхів генетико-селекційних досліджень. Зокрема впровадження досягнень з молекулярної генетики дозволять проводити ідентифікацію і паспортизацію генотипів, вести маркер-асоційовану селекцію, що сприятиме прискоренню селекційного процесу, підвищенню його ефективності, збереженню та розширенню генофонду культури.

Метою нашої роботи було дослідження генетичної мінливості сортів і гібридів F1 Cucurbita pepo L. різного географічного походження за міжмікросателітними маркерами (ISSR, Inter Simple Sequence Repeats), з’ясування філогенетичних відносини між залученими у роботу зразками з метою подальшої оптимізації селекційного процесу для створення нових високопродуктивних і адаптивних сортів і гібридів культури. Поліморфізм ДНК колекційних сортозразків вивчали з використанням праймерів до міжмікросателітних послідовностей ISSR 2, ISSR 3, ISSR 4, ISSR 5, ISSR 7, ISSR 810, ISSR 12, ISSR 825, ISSR 826, ISSR 834, ISSR 842, ISSR 846 і ISSR 857 (University of British Columbia, Canada).


Full Text: PDF