Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Позакореневе підживлення як фактор підвищення якості врожаю гібридів соняшнику
О. В. Лазеба

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Позакореневе підживлення соняшнику мікродобривами відіграє важливу роль у підвищенні його урожайності. Звичайні органічні або мінеральні добрива не завжди у повній мірі можуть забезпечити потребу рослин у елементах живлення через низку різних факторів. Найперше, мікродобрива забезпечують передумови для нормального росту і розвитку соняшнику у так званих критичних фазах, коли він інтенсивно споживає речовини, а погодні чи агротехнічні умови не завжди сприяють цьому. Утім, доведено, що збалансоване живлення рослин мікроелементами за будь-яких обставин у кінцевому підсумку впливає на підвищення продуктивності.

Поживні речовини, внесені шляхом позакореневого підживлення, як правило, поглинаються швидше, ніж при внесенні ґрунтових добрив. Через листову поверхню рослина здатна абсорбувати навіть такі макроелементи, як K, N і P. Причому на цей процес витрачається усього кілька годин. Позакореневим підживленням можна досягти більш швидкого коригування дефіциту поживних речовин, особливо тих, що необхідні в дуже невеликих кількостях.


Full Text: PDF