Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Екологічна пластичність та стабільність сортів сої за врожайністю та вмістом білку в умовах Південного Степу України
Е. Ш. Мурсакаєв, Г. Д. Лаврова, О. В. Бушулян, О. І. Ганжело

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Однією з найважливіших задач для сільського господарства є збільшення обсягів виробництва рослинного білка, основним джерелом якого є зернобобові культури, зокрема соя. Виходячи з цього, очевидною стає потреба в збільшенні потенціальної врожайності сортів сої. Проте сучасні сорти повинні бути не тільки високоврожайними, що дають продукцію високої якості, але й стійкими до впливу несприятливих факторів середовища, тобто високоадаптивними. Для визначення таких параметрів було запропоновано використовувати такі характеристики як пластичність і стабільність сорту.

Мета наших досліджень полягала в визначенні екологічної стабільності та пластичності  сортів сої, а також в визначенні показників стабільності та мінливості вмісту білка в цих сортах у залежності від кліматичних умов довкілля за методикою Ебергарта і Рассела.

Full Text: PDF