Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Вивчення алельного складу мікросателітних локусів сортів картоплі (Solanum tuberosum L.) української селекції
Л. М. Присяжнюк, Ю. В. Шитікова, О. В. Піскова, А. П. Іваницька

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Картопля (Solanum tuberosum L.) є основним джерелом харчування в багатьох регіонах світу і характеризується високим вмістом вуглеводів, протеїнів та вітаміну С. Щорічно в Україні проходять державну кваліфікаційну експертизу на відмінність, однорідність та стабільність близько 40 сортів картоплі. Збільшення кількості нових сортів, які впроваджуються у виробництво спонукає до вивчення різноманіття сортів за допомогою надійних і сучасних методів, які дозволяють їх диференціювати.

Метою досліджень є оцінка генетичного різноманіття сортів картоплі за SSR-маркерів для створення референсних колекцій загальновідомих сортів в процесі експертизи нових сортів та захисту авторських прав.

Досліджували 12 сортів картоплі української селекції, надані Інститутом картоплярства НААН: ‘Поліське джерело’, ‘Дорогинь’, ‘Околиця’, ‘Довіра’, ‘Лілея’, ‘Левада’, ‘Явір’, ‘Червона рута’, ‘Скарбниця’, ‘Обрій’, ‘Фантазія’, ‘Слов'янка’.


Full Text: PDF