Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Вивчення сортів проса прутоподібного вітчизняної та іноземної селекції за продуктивністю та схожістю насіння
І. І. Рожко, Д. Г. Дьомін, М. І. Кулик

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Просо прутоподібне (Panicum virgatum L.) – рослина з родини тонконогових, яка формує потужну кореневу систему і надземну вегетативну масу за багаторічного циклу вирощування. Рослини характеризуються високим стеблом від 1 до 2,5 м. Число продуктивних пагонів може змінюватись від 12–14 до 30–35 штук. Листкова пластинка досягає довжини 50–60 см і більше; ширина – в середньому 11–14 мм. Рослини формують насіння – зернівку, що достигає у волоті. За масою 1000 шт. зернівки поділяють на три групи: з малою масою – до 1,5 г, із середньою масою – 1,5–1,8, та з великою масою – понад 1,8 г. Просо прутоподібне розмножується вегетативним і генеративним способами. Урожайність рослин за сухою масою становить 10–15 т/га; насіння – 500–600 (іноді до 1000) кг/га.

З метою визначення особливостей формування продуктивності насіння проса прутоподібного в умовах Полтавської області було закладено експеримент. Матеріалом для дослідження були сорти іноземної селекції: ‘Кейв-ін-рок’ (умовний стандарт) і ‘Форестбург’, та вітчизняної – ‘Зоряне’ і ‘Морозко’.


Full Text: PDF