Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Підбір нових батьківських пар для створення партенокарпічних гібридів огірка корнішонного типу в умовах плівкових теплиць
О. В. Сергієнко, Л. О. Радченко, Л. Д. Солодовник

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Серед овочевих рослин, що входять в раціон харчування людини, огірок займає одне з провідних місць, оскільки його плоди мають не тільки високі смакові, дієтичні та поживні властивості, але також відрізняються підвищеним вмістом вітамінів.

В Реєстрі сортів рослин України на 2018 рік знаходиться 184 сорти та гібриди, з них 93 гібриди (50,5 %), з яких української селекції – 38, що становить 40,8 %. Вітчизняних гібридів огірка корнішонного типу у державному Реєстрі недостатньо. Тому створення конкурентноздатних гібридів огірка корнішонного типу на сучасному етапі є досить актуальним. Успіх створення конкурентноздатних гетерозисних гібридів залежить від правильного, науково обґрунтованого добору батьківських форм, які повинні характеризуватись комплексом цінних господарських ознак.

Дослідження проводились протягом 2016–2018 рр. в Інституті овочівництва і баштанництва НААН в умовах захищеного ґрунту плівкових теплиць весняно-літньої культурозміни.

Мета досліджень полягала у створенні нових гіноеційних партенокарпічних батьківських компонентів огірка корнішонного типу, виділення кращих з високою комбінаційною здатністю за основними цінними господарськими ознаками.


Full Text: PDF