Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Фенологічні особливості росту та розвитку сочевиці залежно від впливу елементів технології
О. В. Топчій

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Сочевиця характеризується досить високою посухо- й холодостійкістю і добре пристосована до умов помірного клімату. Краще переносить посуху, ніж інші бобові культури. Поліпшує родючість ґрунту завдяки здатності до фіксації атмосферного азоту, сприяючи підвищенню врожайності інших культур сівозміни.

Проте урожайність поки що залишається на досить низькому рівні, в середньому по Україні в 2015 р. урожайність сочевиці становила лише 1,2 т/га, у 2016 р. – 1,70 т/га., у 2017 р. – 1,38 т/га. Існує два шляхи підвищення врожайності: збільшення кількості рослин на одиниці площі; збільшення продуктивності окремих рослин.

Однак існують недоліки щодо виконання цих методів завдяки біологічним особливостям цієї культури. Сочевиця схильна до гілкування і переплетення рослин вусиками, завдяки чому створюється дуже щільний покрив. Під яким створюються сприятливі умови для розвитку грибкових хвороб (при згущенні посівів).

Метою досліджень є вплив мікродобрив та регуляторів росту на кількість сформованих стебел на рослині сочевиці. Дослідження виконували на Уладово-Люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН (Калинівський р-н, Вінницької обл.), зона нестійкого зволоження Лісостепу України, впродовж 2015–2017 рр.


Full Text: PDF