Наукові конференції України, II інтернет-конференція молодих учених "Генетика та селекція сільськогосподарських рослин - від молекули до сорту"

Розмір шрифту: 
Використання біохімічних та молекулярних методів ідентифікації сортів рослин у країнах-членах УПОВ
Н. Б. Якубенко, Л. М. Присяжнюк

Остання редакція: 2018-08-29

Тези доповіді


Міжнародний союз з охорони нових сортів рослин (УПОВ) станом на 2018 р. налічує 73 країни та 2 об’єднання: Європейський Союз та Африканську організацію з інтелектуальної власності. Світовий рівень економіки та розвиток селекції спонукає до залучення сучасних методів ідентифікації сортів рослин. Цей напрям використовується як додатковий метод ідентифікації до застосування морфологічних підходів оцінки відмінності сортів. Молекулярні методи в експертизі сортів рослин всебічно вивчаються та широко застосовуються у таких країнах-членах УПОВ як Франція, Нідерланди, Австрія, Німеччина, Італія, Польща та інші.

На даний час такі організації як Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD), Міжнародний союз з охорони нових сортів рослин (UPOV), Міжнародна асоціація випробування насіння (ISTA) мають на меті та проводять зустрічі щодо гармонізації термінів і методології, що використовуються для різних культур, зокрема можливості розробки відповідних стандартів. На міжнародному рівні застосування молекулярних методів аналізу обговорюється під час засідань Робочої групи з біохімічних та молекулярних технік та ДНК-маркування УПОВ, Технічного комітету УПОВ, технічних робочих груп УПОВ з різних культур, Асоціації офіційних аналітиків

Full Text: PDF