Наукові конференції України, ІІІ інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Метод добору біотипів еспарцету за кращим розвитком кореневої системи
С. Л. ГАВРИШ

Остання редакція: 2019-08-29

Тези доповіді


Попередніми дослідженнями встановлено, що в посушливих кліматичних умовах, особливо при застосуванні літніх строків сівби, на початкових етапах органогенезу рослин еспарцету інтенсивний розвиток кореневої системи має вирішальне значення для запобігання загибелі сходів та забезпечення задовільненого стану посівів наприкінці осінньої вегетації в перший рік життя. Одним із способів прискорення росту кореневої системи є створення сортів, які характеризуються відповідними властивостями. Ця мета може досягатись в результаті селекційної роботи через добір біотипів еспарцету з підвищеним об’ємом кореневої системи. Проблема полягає в тому, що розроблені на цей час методи визначення об’єму кореневої системи еспарцету не відповідають вимогам простоти виконання, низької собівартості, технологічності при обліку великої кількості зразків та точності результатів.

Вирішення проблеми обліку об’єму кореневої системи ускладнюють і біологічні особливості еспарцету. Основна маса кореневої системи розташована в глибоких шарах ґрунту. Вже через 2,5-3 місяці після сходів 60‑80% коренів розташовується на глибині 26‑75 см, а глибина їх проникнення досягає 1 м. В попередні періоди з метою визначення маси кореневої системи культурних рослин на глибині до 1 м в Донецькій ДСДС НААН був розроблений достатньо ефективний метод вирощування кореневої системи рослин за допомогою циліндричних контейнерів довжиною 1 м, які виготовлені з пластикових труб низького опору діаметром 110 мм. З метою проведення добору достатньо було зробити тільки порівняльну оцінку інтенсивності розвитку кореневої системи різних популяцій.


Ключові слова


селекція; еспарцет; біотип; метод добору; коренева система; сорт; прискорене розмноження

Full Text: PDF