Наукові конференції України, ІІІ інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Вплив низьких позитивних температур на інтенсивність водопоглинання нуту звичайного (Cicer arietinum L.)
О. С. ОЧКАЛА, Г. Д. ЛАВРОВА, О. І. НАГУЛЯК

Остання редакція: 2019-08-29

Тези доповіді


Підвищення холодостійкості нуту звичайного є перспективним напрямом селекції цієї культури, особливо в районах вирощування, де лімітуючим фактором є недостатнє вологозабезпечення. Ранні та надранні посіви нуту мають велику перевагу над посівами в більш пізні строки, так як є можливість використання зимових запасів вологи для забезпечення проростання. Але при ранньому посіві є декілька факторів, які зменшують його ефективність, а саме зменшення схожості, дружності сходів, та зменшення резистентності рослин до патогенів при низьких позитивних температурах. Одним з аспектів, що забезпечує дружність та стабільність сходів є водопоглинання. Чим інтенсивніше проходить цей процес, тим швидше активізується проростання і поява сходів.

З метою пошуку більш холодостійких форм нуту у відділі селекції бобових культур спільно з відділом стійкості рослин до абіотичних факторів був проведений лабораторний дослід по визначенню водопоглинання нуту звичайного за мінімальних позитивних температур. Було досліджено 22 сортозразки вітчизняної та закордонної селекції за ознакою водопоглинання при низьких позитивних температурах (+4 оС). Інтенсивність засвоєння вологи контрольних зразків досліджували при +25о С. Дослід проводили у 5 повтореннях.


Ключові слова


нут; водопоглинання; сортозразки; низькі позитивні температури; холодостійкість; джерело; селекція

Full Text: PDF