Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Патогенний комплекс зерна Triticum aestivum L. у двох агроекологічних зонах України
Б. В. БЛИЗНЮК, В. В. КИРИЛЕНКО, О. В. ГУМЕНЮК, Р. М. ЛОСЬ, Л. А. МУРАШКО

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


На сьогодні пшениця м’яка озима одна з основних культур у нашій державі, але її врожаї не досить стабільні через низку причин. Одним із чинників, що стримує гарантоване одержання високих та стабільних урожаїв пшениці озимої є збудники хвороб, утрати від яких можуть сягати 15–30%, а за умов розвитку епіфітотій – до 50%. Патогенні організми супроводжують пшеницю з моменту висіву насіння до збирання врожаю і навіть залишаються фактором впливу й після жнив. За твердженням О. В. Бабаянц, Л. Т. Бабаянц, проблеми збереження врожаю озимої пшениці неможливо розв’язати, не маючи чіткої інформації про екологію захворювання та біологію збудників. Варто зазначити, що інформація про видовий склад і співвідношення окремих домінуючих їхніх видів на зерні дозволяє точніше обґрунтувати й визначити систему заходів захисту рослин.

Патогенний комплекс зерна пшениці здебільшого складається із грибів р. Fusarium Link, р. Alternaria Nees та пліснявих грибів (р. Aspergillus, р. Penicillinum). Представники цих родів є продуцентами мікотоксинів – грибних метаболітів, небезпечних для людей і тварин. Здебільшого зерно містить приховану інфекцію, яку можливо виявити лише спеціальними методами. Тому вважаємо необхідним проведення моніторингу ураженості зерна пшениці найбільш небезпечними збудниками хвороб, до яких відносяться продуценти мікотоксинів.


Ключові слова


пшениця м’яка озима; сорт; клімат; агроекологічна зона; видовий склад; патоген; лабораторний аналіз

Full Text: PDF