Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Якісні показники гібридів кукурудзи інтенсивного типу
Р. А. ВОЖЕГОВА, О. С. ДРОБІТ, В. С. ШЕБАНІН, А. В. ДРОБІТЬКО

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


У процесі виробництва зерна значне місце належить кукурудзі, яка є однією з основних зернових культур як в Україні, так і у всьому світі. Її використовують у харчовій, індустріальній, тваринницькій і медичній галузях. Популярність кукурудзи забезпечує відразу кілька факторів – зміна клімату, попит на світовому ринку, висока рентабельність. Інтенсифікація технології вирощування цієї культури дозволяє отримати високі врожаї і, відповідно, прибуток. Найважливішим чинником сучасної технології вирощування й отримання високих врожаїв кукурудзи є використання для сівби високоякісного гібридного насіння, що дозволяє підвищити продуктивність зрошуваного гектара на 50–80%.

Поряд з підвищенням продуктивності важливим є покращення якості зерна. В зв’язку з цим вивчали врожайність і якість зерна гібридів кукурудзи різних груп стиглості залежно від строків сівби та густоти стояння рослин в умовах зрошення Південного Степу України.

Випробування проводили на дослідному полі Інституту зрошуваного землеробства НААН у межах Інгулецького зрошуваного масиву. Ґрунт дослідної ділянки – темно-каштановий середньосуглинковий на тлі глибокого залягання ґрунтових вод.


Ключові слова


кукурудза; гібрид; строк сівби; густота стояння рослин; урожайність; якісні показники

Full Text: PDF