Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Вплив категорій насіння на продуктивність сортів рису
О. С. ДОВБУШ, М. І. ЦІЛИНКО, К. Ю. МОТРЮК

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


Стабільне виробництво зерна багато в чому залежить від рівня організації насінництва – системи заходів по збереженню сортових якостей, вирощування насіння з високими посівними якостями. Від якості насіння залежить густота рослин, одночасність проходження рослинами рису фаз вегетації.

Якість насіння сільськогосподарських культур характеризується ступенем їхньої чистосортності. Але вся справа в тому, що жодна з сільськогосподарських культур у виробництві не засмічується дикими формами та іншими сортами, як рис.

Зниження продуктивності основного сорту при засміченні червонозерними формами та рослинами інших сортів цієї ж культури відбувається за рахунок різного строку дозрівання, продуктивністю культури та іншими ознаками та властивостями.

Дослідженнями підтверджено, що суттєве зниження врожайності рису відбувається при засміченості посівів червонозерними формами на 4–5%. Відомо, що при засміченні посівів рису на 1% урожайність цього цінного дієтичного продукту знижується на 0,5%. Отже, зниження врожайності за категоріями відбувалося за рахунок засміченості посівів червонозерними формами рису, в яких відмічається раннє осипання. Осипання насіння дикорослих форм рису починається через 10 днів після цвітіння і значно збільшується за 30 днів до повного розвитку волоті. У цій стадії осипання складає 65% загальної кількості зерна й не залежить від забезпеченості азотом. Через 12 днів після цвітіння ця величина швидко збільшується і досягає 85%.


Ключові слова


рис; насіння; сорт; червонозерні форми; категорії

Full Text: PDF