Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
ВИКОРИСТАННЯ ДЖЕРЕЛ СТІЙКОСТІ ДО ГЕЛЬМІНТОСПОРІОЗНОЇ ІНФЕКЦІЇ В СЕЛЕКЦІЇ СОРТІВ ЯЧМЕНЮ ЗВИЧАЙНОГО (HORDEUM VULGARE L.)
І. Б. ЛЕГКУН, І. В. КОВТУН

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


Смугастий (Drechslera graminеа) та сітчастий (Drechslera teres) гельмінтоспоріози ячменю зустрічаються всюди і вражають не лише Hordeum vulgare L., а й понад сімнадцять видів роду Hordeum. Необхідно відзначити, що імунних сортів у світовому виробництві ячменю звичайного до збудника даної інфекції не існує. Однак для контролю розвитку смугастого гельмінтоспоріозу ячменю використовують найбільш сприйнятливі (ʻСДС Доллиʼ, ʻЗерноградец 770ʼ, ʻЛарецʼ, ʻАС Лакомбʼ, ʻПриазовський 9ʼ).

Відомо, що стійкість до збудників сітчастої та смугастої плямистості детерміновано як олігогенно, так і полігенно.

У колекційному розсаднику ячменю відділу селекції та насінництва ячменю СГІ–НЦНС є кілька зразків із стійкістю до вказаних плямистостей, це зразки зимуючих форм Hordeum spontaneum K. Koch, а саме ʻ№UA0830018ʼ – Ізраїль (Єрусалим); ʻ№ UA0830019ʼ – Ізраїль (Рош Піна), що характеризуються високою стійкістю до всіх видів гельмінтоспоріозу, борошнистої роси та іржі, і ярі форми Hordeum vulgare L. – ʻАватарʼ, ʻМоуравіʼ та ʻДиф 12ʼ.

Зразки Hordeum spontaneum K. Koch легко схрещуються із культурними формами та дають фертильне потомство, що надає теоретичну можливість вирішити питання імунітету культурного ячменю (Hordeum vulgare L.) до зазначених патогенів.

Основними завданнями наших досліджень є вивчення успадковування стійкості до збудників гельмінтоспоріозних інфекцій у існуючих джерел стійкості та розроблення і впровадження методу добору та оцінювання селекційного матеріалу на стійкість до збудників гельмінтоспоріозних захворювань на штучному фоні із природним інфікуванням.

Взимку 2019–2020 сезону в умовах контрольованого режиму закритого ґрунту нами було проведено перші схрещування зазначених джерел Hordeum spontaneum K. Koch – ʻ№UA0830018ʼ та ʻ№UA0830019ʼ, що характеризуються стійкістю до смугастого (Drechslera graminеа) та сітчастого (Drechslera teres) гельмінтоспоріозів із групою сприйнятливих сортів ʻМетелицяʼ, ʻМанасʼ, ʻДостойнийʼ, ʻРосьʼ, ʻОдеський 82ʼ, ʻВікторʼ, ʻThorgallʼ та отримано перше гібридне насіння, яке було висіяне у ярі строки у сезоні 2020 року.

Оцінювання стійкості першого покоління щодо ураження місцевими популяціями гельмінтоспоріозної інфекції в умовах штучного фону при природному інфікуванні показали високу стійкість до стадії ВВСН 75–77 (середня молочна стиглість – пізня молочна стиглість зернівки) до Drechslera graminеа та сітчастого Drechslera teres. Подальшим кроком наших досліджень передбачається вивчення наступного гібридного покоління за класами (групами стійкості).

Паралельно з гібридологічним аналізом нами вивчаються варіанти найефективніших штучних фонів з природним інфікуванням. Попередньо виявлено високоефективні накопичувачі інфекції, як то: сорт ярого ячменю ʻРосьʼ; озимого ячменю ʻМанасʼ, ʻТаманьʼ та селекційна лінія ʻПаллідум 90-55-74ʼ. Дану тематику включено до планової роботи відділу селекції та насінництва ячменю СГІ–НЦНС.


Ключові слова


селекція; ячмінь; гельмінтоспоріоз; схрещування; імунітет; джерела; Hordeum spontaneum K. Koch

Full Text: PDF