Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Вплив рН робочого розчину на розвиток рослин пшениці озимої за дії композиції фунгіцидів з елементами живлення
О. Ю. САНІН

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


Застосування фунгіцидів у композиціях із добривами є загальновизнаним шляхом підвищення ефективності систем захисту та живлення посівів. При цьому величина рН робочих розчинів композицій може впливати на ефективність агрохімікатів. Ефективність фунгіцидів максимальна за величини рН робочого розчину 4,0–6,5 з низьким рівнем осмотичного тиску. Також величина рН робочих розчинів впливає на надходження елементів живлення до рослин. Важлива для рослин мідь за нейтрального та слабко кислого рН (5,0-6,5) є доступно, а за рН 8,0 величина активності катіону знижується до 0. Для підкислення робочих розчинів застосовують кондиціонери, спеціальні підкислювачі на основі лимонної, оцтової чи ортофосфорної кислоти або добрива з кислою реакцією, монокалійфосфат, пекасід тощо. Проте ефективність їхнього застосування дискутується.

Тому, метою роботи було визначити вплив композиції фунгіцидів та елементів живлення за різного рівня pH на розвиток рослин пшениці озимої. Для підкислення робочого розчину використовували рідке добриво Біфоліар® OПTI рН, яке має кислу реакцію розчину та властивості буферу.

Польові досліди проводили у ДСВ ІФРГ НАН України Київської області. Посіви пшениці озимої високопродуктивного сорту ‘Подолянка’ обробляли однократно, навесні, у фазу ВВСН 29–31. Величина pH води для приготування робочих розчинів агрохімікатів без додавання підкислювача Біфоліар® OПTI рН становила 8,0.


Ключові слова


пшениця озима; фунгіциди; елементи живлення; pH

Full Text: PDF