Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Стійкість зразків пшениці м’якої ярої до борошнистої роси в умовах східної частини Лісостепу України
О. В. СОЛОНЕЧНА, В. А. МУЗАФАРОВА

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


Зараження рослин листковими хворобами призводить до зменшення фотосинтетичної поверхні листків, їхнього передчасного старіння та відмирання. Асиміляти, що синтезуються рослиною, спрямовуються не лише на розвиток самої рослини, а частково викрадаються грибами-патогенами для їхнього розвитку. Це негативно впливає на всі елементи структури врожаю. Крім того знижується і якість зерна за рахунок накопичення продуктів життєдіяльності патогенів. Наявність мікотоксинів знижує якість та коштовність зерна, негативно впливає на здоров’я людини та тварин.

Борошниста роса (Erysiphe graminis DS) – широко розповсюджена та дуже шкодочинна хвороба пшениці ярої в усіх зонах культивування. Її збудник – гриб Blumeria graminis (DS) Speer – паразитує на всіх надземних органах рослин. Інтенсивний розвиток хвороби відбувається в прохолодну (0–20 °С) та вологу погоду, особливо в загущених та затінених посівах. Такі оптимальні умови для розвитку хвороби, як правило, припадають на критичні для рослин пшениці ярої фази кущіння та виходу в трубку. При сильному ураженні зменшується продуктивна кущистість і висота рослин, затримуються строки колосіння, настає передчасне достигання зерна. Зерно формується щуплим. Втрати врожаю можуть сягати від 10 до 30%.

Для створення нових високопродуктивних сортів, адаптованих до умов вирощування, з високою якістю зерна, стійких до збудників хвороб та шкідників, потрібен добре вивчений вихідний матеріал.


Ключові слова


пшениця м’яка яра; хвороба; зразок; борошниста роса; стійкість; сприйнятливість; патоген

Full Text: PDF