Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Динаміка вмісту сирого протеїну та крохмалю в гібридах кукурудзи звичайної в розрізі ґрунтово-кліматичних зон
О. В. ТОПЧІЙ, А. П. ІВАНИЦЬКА

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


За хімічних складом насіння кукурудзи серед злакових відрізняється високим умістом вуглеводів, переважно крохмалю (більше 70%) та низький уміст протеїну (8–11%), також до складу зерна входить до 6% жиру. Збільшення об’ємів виробництва кукурудзи відбувається за рахунок впровадження нових високопродуктивних гібридів, адаптованих до різних погодно-кліматичних умов, освоєння нових технологій вирощування та використання високоякісного посівного матеріалу. Якість зерна в основному залежить від факторів зовнішнього середовища протягом вегетації рослини.

Таким чином дослідження впливу умов вирощування ґрунтово-кліматичних зон на вміст сирого протеїну та крохмалю в насінні кукурудзи є актуальним.

Польові дослідження проводили в 2016–2019 рр. на дослідних полях філій Українського інституту експертизи сортів рослин в ґрунтово-кліматичних зонах Степу, Лісостепу та Полісся. Згідно з Програмою лабораторних досліджень у 2016 р. було отримано та проаналізовано на вміст сирого протеїну та крохмалю 372 гібриди кукурудзи звичайної, 311 гібридів у 2017 р., 379 – у 2018 р. та в 2019 р. – 377 гібридів кукурудзи звичайної різних груп стиглості (дуже ранні, ранньостиглі, середньоранні, середньостиглі, середньопізні та пізньостиглі).


Ключові слова


кукурудза звичайна; вміст сирого протеїну; вміст крохмалю; гібриди

Full Text: PDF