Наукові конференції України, ІV інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
Площа листкової поверхні та насіннєва продуктивність тритикале озимого
К. С. ФУНДИРАТ, С. О. ЗАЄЦЬ, С. М. ЮЗЮК

Остання редакція: 2020-09-18

Тези доповіді


Установлено багатьма вченими, що між продуктивністю посівів і їхньою площею листків та показниками фотосинтетичного потенціалу спостерігається тісний кореляційний зв’язок. Тому важливим є створення таких оптимальних умов для росту і розвитку рослин, за яких листковий апарат міг би функціонувати з найвищою продуктивністю для забезпечення максимального рівня урожайності.

Дослідження проводились в 2013–2016 роках в Інституті зрошуваного землеробства НААН на Інгулецькому зрошуваному масиві згідно існуючих методик польових і лабораторних досліджень та загальноприйнятої технології вирощування тритикале озимого в Південному Степу України. Ґрунт дослідного поля темно-каштановий середньосуглинковий слабкосолонцюватий з умістом гумусу 2,3%.

Визначали площу листкової поверхні, за якої формується найбільша насіннєва продуктивність нового сорту тритикале озимого ʻБогодарськеʼ при внесенні до сівби мінеральних добрив з розрахунку N60P60 та ранньовесняного підживлення N30 або N60 (аміачної селітри або КАС).

Ключові слова


тритикале озиме; сорт ʻБогодарськеʼ; площа листкової поверхні; удобрення; урожайність насіння

Full Text: PDF