Наукові конференції України, VІI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
СЕЛЕКЦІЯ ГРЕЧКИ НА СТІЙКІСТЬ ДО ЕКСТРЕМАЛЬНИХ ФАКТОРІВ СЕРЕДОВИЩА
О. В. НОЧВІНА, О. В. СВИНАРЧУК, Л. А. ВІЛЬЧИНСЬКА

Остання редакція: 2024-09-26

Тези доповіді


Цінні харчові і дієтичні властивості гречки, а також безвідходна технологія вирощування, створюють необхідні передумови для більш ширшого її використання і збільшення посівних площ під цією круп’яною культурою як в основних, так і поукісних посівах. Проте, глобальне потепління клімату та негативні тенденції до частого їх повторення мають несприятливий вплив на урожайні і якісні показники гречки.

Селекція відіграє першочергову роль у створенні та впровадженні у виробництво високопродуктивних і стабільних сортів з широким адаптивним потенціалом. Впровадження у виробництво нового сорту гречки забезпечить населення цінним за хімічним складом і поживністю унікальним продуктом харчування, дозволить ефективно використовувати земельну площу через можливість отримання подвійного урожаю, забезпечить виробництво екологічно чистої продукції та сировини.

Стійкість рослин до екстремальних факторів середовища – це складна полігенна комплексна ознака, що обумовлена з одного боку геномом та його реалізацією в процесі онтогенезу, з іншого боку – механізмом дії посухи на рослину та її тривалістю. Проблема пов’язана із вивченням стійкості рослин до несприятливих факторів середовища, зокрема посухи, є однією з найважливіших проблем сільськогосподарського виробництва і має вагоме практичне й теоретичне значення. Стратегічною для вирішення даного питання є проблема адаптації нового вихідного матеріалу та сортів до стресових чинників, пов’язаних із змінами клімату. На ці виклики природи селекція культури реагує створенням посухо- і жаростійких сортів з високим потенціалом продуктивності та якості продукції.


Full Text: PDF