Наукові конференції України, VІI інтернет-конференція молодих учених «Генетика та селекція сільськогосподарських рослин – від молекули до сорту»

Розмір шрифту: 
СПОЖИВЧІ ЯКОСТІ СОРТІВ І ГІБРИДІВ КАРТОПЛІ РІЗНИХ ГРУП СТИГЛОСТІ ЗА ДИНАМІЧНИХ ПІДКОПУВАНЬ В УМОВАХ ДЕФІЦИТУ ВОЛОГИ
Н. В. ПИСАРЕНКО, М. Г. ТИМКО, Н. А. ЗАХАРЧУК

Остання редакція: 2024-09-26

Тези доповіді


Для українського споживача смакові якості картоплі є настільки ж важливими як і її продуктивність. Не менш важливими є морфологічні та органолептичні характеристики – гарна форма, ніжна м’якоть, приємний смак і аромат. Молода картопля користується великою популярністю завдяки своєму неповторному смаку й особливому аромату, властивому лише «ранньому» врожаю. До того ж, молода картопля – це справжній скарб корисних речовин: вона багата на вітаміни C, D, E, групи В, PP а також на мікроелементи, такі як магній, кальцій, залізо та фосфор. Відомо, що смак картоплі визначається об’єктивними показниками, насамперед її хімічним складом, що впливає на поживність та корисність для здоров’я. У молодих бульбах вміст крохмалю значно нижчий, ніж у зрілих, і тому, доки цукри ще не перетворилися на крохмаль, вони мають ніжний, ледь солодкуватий смак. Крім того, молода картопля містить потужні антиоксиданти, що робить її ще кориснішою. Проте сприйняття смаку – суб’єктивний показник, який може бути мінливим та нестабільним. Вплив на сприйняття можуть мати як особисті вподобання, так і погодні умови, які змінюються з року в рік. Одні споживачі надають перевагу розсипчастій картоплі, інші – не розваристій. Розваристість бульб залежить від співвідношення білку та крохмалю. Якщо крохмалю більше, ніж білку у 8 разів, картопля не розварюється, а якщо це співвідношення досягає 16 і більше, бульби розтріскуються навіть при варінні в «мундирі». Варто зазначити, що посушливе літо впливає на кількість та якість молодих бульб. Смакові характеристики картоплі теж суттєво змінюються залежно від умов вирощування. Тому важливо враховувати не лише сорт і агротехніку, але й особливості погодних умов, що формують смак кожного сорту картоплі.

Метою наших досліджень було оцінити вплив посушливих умов під час раннього накопичення врожаю на споживчі властивості перспективних гібридів і сортів картоплі різних груп стиглості.


Full Text: PDF