Остання редакція: 2024-09-26
Тези доповіді
Пшениця – це основний хлібний злак, який посідає друге місце у світі серед зернових культур. В середньому врожайність зерна у світі становить приблизно 3,6 т/га, у Європі – 5,6 т/га. Середня врожайність пшениці в Україні за останні роки знаходиться на рівні 4,0 т/га, що суттєво відстає від європейського рівня. Підвищення врожайності зерна значною мірою залежить від підбору сортів для вирощування. Серед основних важливих ознак сортів пшениці озимої значне місце посідає їхня пристосованість до несприятливих абіотичних чинників, у тому числі до змін у кліматі.
Тому метою наших досліджень було проведення порівняльної оцінки різних сортів з визначення їх урожайності та адаптивності до наших умов.
Дослідження проводили протягом 2023–2024 рр. на Полтавській державній с.-г. дослідній станції ім. М. І. Вавилова. Предметом дослідження були сорти пшениці озимої різних селекційних установ (Полтавський державний аграрний університет, Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва, ННЦ «Інститут землеробства», Селекційно-генетичний інститут НЦНС НААН).