Наукові конференції України, Перша мпк «Стан і перспективи формування сортових рослинних ресурсів в Україні»

Розмір шрифту: 
Стійкість ураження мікозними плямистостями гібридів F3–5, одержаних від схрещення Triticum aestivum L. × Triticum spelta L.
I. О. Жекова, О. Г. Сухомуд, В. В. Любич, Ф. М. Парій

Остання редакція: 2017-08-04

Тези доповіді


Шкідливість мікозних плямистостей проявляється в зменшенні асиміляційної поверхні листків, пошкодженні стебел, формуванні недорозвинених колосів, передчасному відмиранні рослин і недоборі зерна. За сильного ураження пшениці плямистостями недобір урожаю може становити 30–40% і знижувати хлібопекарські властивості зерна.

У сучасному рослинництві для одержання запланованого врожаю велике значення має оптимізація фітосанітарної ситуації. Це досягається за взаємодії сучасної науки, додержання організаційних та агротехнічних заходів, з яких використання стійких сортів є найбільш ефективним. Нині основним постулатом захисту зернових культур передбачається не просто суміщення двох і більше методів боротьби з шкідливими організмами, а інтеграція усіх доступних прийомів з урахуванням природних регулюючих і лімітуючих елементів навколишнього природного середовища. Тому створення сортів пшениці з високою стійкістю проти основних хвороб є актуальним.


Full Text: PDF